Lewis Hamilton privește testare Mercedes-AMG Project ONE în tunelul aerodinamic.
Din păcate, videoclipul dorit nu este disponibil momentan. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.
Vizualizare din nou

Mercedes-AMG Project ONE: tehnologie de Formula 1 pentru șosea.

Mercedes-AMG Project ONE: tehnologie de Formula 1 pentru șosea.

Premieră mondială la IAA.

Premieră mondială la IAA.

La Salonul Internațional de Automobile (IAA) din Frankfurt, Mercedes-AMG Project ONE are premiera mondială: Autovehiculul-prototip super-sport cu două locuri aduce pentru prima dată cea mai modernă și eficientă tehnologie hibrid din Formula 1, aproape unu la unu de pe circuitul de curse pe șosele și reprezintă punctul culminant al aniversării de 50 de ani de AMG. Hibridul de înaltă performanță va avea probabil peste 1.000 CP, viteza sa maximă va depăși 350 km/h. Prototipul îmbină performanța copleșitoare de pe circuit și tehnologie hibrid din Formula 1 adaptată pentru viața de zi cu zi cu eficiență fără precedent. Așa ceva este unic în lume.

Un motor turbo și patru dispozitive electrice.

Vedere panoramică Mercedes-AMG Project ONE.
Vedere panoramică Mercedes-AMG Project ONE cu caroserie deschisă.

Un motor turbo și patru dispozitive electrice.

Propulsorul hibrid plug-in de înaltă performanță a modelului Mercedes-AMG Project ONE provine direct din Formula 1 și a fost creat în strânsă colaborare cu experții în motorsport de la Mercedes-AMG High Performance Powertrains din Brixworth. Acesta se compune dintr-o unitate perfect integrată și interconectată inteligent cu un motor cu ardere internă hibrid-turbo cu un total de patru dispozitive electrice: Unul este integrat în turbocompresor, unul se află direct lângă motorul cu ardere internă și este conectat cu arborele cotit, alte două acționează roțile față.

Motor central-spate cu până la 11.000/min.

Motor central-spate cu până la 11.000/min.

Motorul hibrid pe benzină de 1,6 litri V6 cu injecție directă și turbo-încărcare de gaze arse asistată electric provine direct din monopostul de curse Mercedes-AMG Petronas din Formula 1. Pentru a atinge o turație ridicată, arcurile mecanice ale supapelor au fost înlocuite cu unele pneumatice. Grupul motopropulsor instalat în poziție centrală, în fața punții spate se rotește astfel fără efort cu până la 11.000rot/min, caracteristică unică în prezent pentru un autovehicul de stradă. Însă pentru o durată de viață mai lungă și ca urmare a utilizării benzinei uzuale Super plus în locul combustibilului de curse, plaja de turații este menținută sub limita din F1.

Driving Performance pentru viitor.

Driving Performance pentru viitor.

De la începuturile motorsportului a fost un vis al inginerilor să aducă tehnologia de la curse pe șosea. Mercedes-AMG transformă acum acest vis în realitate, la cel mai înalt nivel.

Vedere din față Mercedes-AMG Project ONE.

„Motorsportul nu este pentru noi un scop în sine. În condiții maximale de competiție noi dezvoltăm aici tehnologii de care vor profita ulterior și autovehiculele noastre de serie. Folosim acum experiențele și succesele din trei titluri mondiale de constructori și piloți pentru a aduce pentru prima dată tehnologia de Formula 1 pe șosea: în Mercedes-AMG Project ONE“, spune Dr. Dieter Zetsche, președintele consiliului de administrație al Mercedes-Benz Group AG și director Mercedes-Benz Cars.

Vedere din spate și laterală a modelului Mercedes-AMG Project ONE.

Autovehiculul concept oferă numeroase indicii concrete cu privire la viitorul model de serie. „Acest Hypercar reprezintă cel mai ambițios proiect pe care ni l-am propus vreodată. Acest model marchează un alt punct culminant al celei mai de succes dezvoltări strategice a Mercedes‑AMG în marca de performanță și pentru autovehicule sport. Project ONE ridică ștacheta posibilităților tehnice realizabile în prezent la un nou nivel și reprezintă prin combinația sa între eficiență și performanță etalonul absolut. În același timp, Project ONE oferă o perspectivă asupra modului în care AMG Driving Performance va defini viitorul“, spune Tobias Moers, președintele administrativ al Mercedes-AMG GmbH.

Turație-minune la puntea față.

Turație-minune la puntea față.

Motoarele electrice de la puntea față sunt de asemenea adevărate minuni din punct de vedere al turațiilor, cu o plajă de rotație de până la 50.000rot/min – stadiul actual al tehnicii este reprezentat de o turație de 20.000rot/min.

Vedere frontală și laterală a modelului Mercedes-AMG Project ONE.

Grupul motopropulsor de înaltă turație este sprijinit suplimentar de un turbocompresor pentru gaze arse de înaltă tehnologie. Turbina de gaze arse și turbocompresorul sunt separate și dispun de o poziție optimă față de latura de evacuare a gazelor arse și aspirație a motorului V6 și sunt conectate prin intermediul unui arbore. Pe acest arbore se află un motor electric cu o putere de cca 90 kW, care, în funcție de regimul de operare al turbocompresorului, propulsează electric cu până la 100.000rot/min – de exemplu, la demarare sau după schimbări de sarcină. Denumirea tipică Formulei 1 pentru această unitate este MGU-H (Motor Generator Unit Heat).

Răspunde mai rapid decât un motor de aspirație V8.

Răspunde mai rapid decât un motor de aspirație V8.

Cel mai mare avantaj: decalajul turbo – deci răspunsul întârziat la
comenzile pedalei de accelerație, condiționat de inerția compresorului de mari dimensiuni – este
eliminat complet. Timpul de răspuns este redus semnificativ și este mai
scurt decât la un motor de aspirație V8.

Privire asupra cockpit-ului modelului Mercedes-AMG Project ONE.
Vedere din spate și laterală a modelului Mercedes-AMG Project ONE.

Turbocompresorul electric pentru gaze arse mai are și un alt avantaj: acesta utilizează o parte excesivă din fluxul de gaze arse, pentru a genera energie electrică asemeni unui alternator și pentru a o stoca fie prin recuperare în bateria litiu-ion de înaltă tensiune sau pentru a o transmite ca propulsie suplimentară unui alt motor electric. Acesta oferă 120 kW, este poziționat direct lângă motorul cu ardere internă și este conectat prin intermediul unei roți dințate frontale cu arborele cotit (MGU-K = Motor Generator Unit Kinetic) – de asemenea o tehnologie care asigură în Formula 1 maxim de eficiență și performanță.

Punte față propulsată exclusiv electric.

Punte față propulsată exclusiv electric.

Randamentul termic al motorului cu ardere internă cu turbocompresor electric pentru gaze arse (MGU-H) în combinație cu motorul electric de la arborele cotit (MGU-K) va atinge peste 40 la sută. Aceasta este o valoare de top neatinsă până acum de un autovehicul de serie. La toate acestea se adaugă două motoare electrice de câte 120 kW la puntea față.

Acestea sunt conectate cu roțile față prin intermediul unui ambreiaj hidraulic. Puntea față propulsată electric va face posibilă accelerarea și frânarea selectivă individuală în funcție de necesarul pentru fiecare roată și astfel o distribuție individuală a cuplurilor pentru o dinamică de rulare deosebit de bună.

Valori impresionante ale accelerației.

Valori impresionante ale accelerației.

Șoferul poate demara exclusiv electric, motoarele electrice fiind cele care acționează în prima fază puntea față a acestui Hypercar, iar motorul electric de pe arborele cotit asistă accelerările rapide.

Vedere laterală Mercedes-AMG Project ONE.

Dacă șoferul apasă mai puternic pedala de accelerație și solicită un plus de putere, motorul V6 intervine. Odată cu creșterea turației, grupul motopropulsor își dezvoltă întreaga putere. Prin intermediul funcției Race Start sunt posibile valori impresionante ale accelerării: accelerarea de la 0–200 km/h este posibilă în mai puțin de șase secunde. Dacă șoferul ia din nou piciorul de pe accelerație și lasă autovehiculul să ruleze liber, sistemul comută la acționarea electrică a punții față – și recuperează la frânarea în condiții normale de deplasare până la 80 la sută din energie, transferată apoi în baterie.

Cutie de viteze manuală automatizată cu 8 trepte.

Privire asupra interiorului modelului Mercedes-AMG Project ONE.
Vedere din spate Mercedes-AMG Project ONE.

Cutie de viteze manuală automatizată cu 8 trepte.

Transmisia de putere spre roțile spate se va realiza prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu 8 trepte dezvoltată special pentru Mercedes-AMG Project ONE. Aceasta este acționată hidraulic și treptele pot fi comutate prin intermediul padelelor de cuplare de pe volan sau în mod automatizat. Pentru decelerare se utilizează frâne ceramice compozite de înaltă performanță. Greutatea mică reduce masele neamortizate și crește astfel dinamica de rulare și agilitatea.

Suspensie inovatoare Push Rod.

Suspensie inovatoare Push Rod.

În partea din față și în partea din spate se utilizează o construcție cu mai multe bare. Trenul de rulare reglabil prezintă mai multe particularități: cele două jambe de suspensie Push-Rod sunt plasate transversal față de direcția de mers. Așezarea inovatoare a unității suspensiei/amortizoarelor înlocuiește funcția și utilizarea unei bare stabilizatoare uzuale. Această soluție împiedică în mod fiabil înclinarea laterală, chiar și la schimbări foarte rapide de direcție, fără a reduce confortul. Adaptarea completă a arcurilor și amortizoarelor a fost proiectată pentru un comportament de rulare perfect echilibrat, ușor de stăpânit și, în primul rând, sportiv. În acest sens își aduce contribuția și tracțiunea integrală și funcția Torque Vectoring.

Nu doar o mașină de curse omologată pentru șosea.

Nu doar o mașină de curse omologată pentru șosea.

Mercedes-AMG Project ONE nu va fi numai o mașină de curse omologată pentru circulația pe șosea care aduce cea mai nouă tehnologie hibrid din Formula 1 în raport de unu la unu pe șosea și care va îmbina performanțele maxime disponibile pe circuit cu fiabilitatea fără probleme pentru viața de zi cu zi. Acest concept va servi și colectării de constatări complexe cu privire la tehnica de propulsie hibrid plug-in orientată spre performanță, structuri dezvoltate în continuare ale trenului de rulare și la electronica extinsă a autovehiculului, de care vor beneficia viitoarele autovehicule de serie AMG.

Vedere laterală Mercedes-AMG Project ONE cu ușile glisante deschise.