Testarea WLTP.

Consumuri mai realiste pentru mai multă transparență.

Cele mai importante inovații


WLTP - Noua procedură de testare a consumului și emisiilor de gaze.

Începând cu 1 septembrie 2017, s-a introdus o nouă procedură de testare a consumului și emisiilor de gaze, denumită WLTP, care ar trebui să furnizeze rezultate mai apropiate de comportamentul de rulare real decât precedenta procedură NEDC. Prin prisma noului ciclu, valorile măsurate vor fi de regulă mai mari.

Cele mai importante inovații


WLTP - Noua procedură de testare a consumului și emisiilor de gaze.

Începând cu 1 septembrie 2017, s-a introdus o nouă procedură de testare a consumului și emisiilor de gaze, denumită WLTP, care ar trebui să furnizeze rezultate mai apropiate de comportamentul de rulare real decât precedenta procedură NEDC. Prin prisma noului ciclu, valorile măsurate vor fi de regulă mai mari.

Testul WLTP furnizează valori mai exacte.

În imagine, Clasa S Limuzină la standul de probă: valorile de consum specifice autovehiculului sunt determinate pe baza a trei cicluri de rulare diferite.

Testul WLTP furnizează valori mai exacte.

WLTP este benefic pentru clienți, căci oferă criterii de comparație mai realiste pentru valorile de consum și de emisii ale diverselor modele de autovehicule.

WLTP este benefic pentru clienți, căci oferă criterii de comparație mai realiste pentru valorile de consum și de emisii ale diverselor modele de autovehicule.

Întrucât în cadrul WLTP se ține cont de echiparea individuală a autovehiculelor, valorile sunt mai exacte decât în cadrul NEDC - ele fiind practic specifice autovehiculului. De aceea, valorile de consum determinate prin WLTP vor fi în majoritatea cazurilor mai mari, dar mai realiste. Acest lucru nu schimbă cu nimic consumul cotidian de până acum. Se păstrează comparabilitatea dintre producători și modele. Mercedes-Benz se declară atât în favoarea noului test de laborator (WLTP), cât și în favoarea măsurătorilor efectuate în condiții reale pe șosea (RDE).

Introducerea procedurii de testare WLTP


WLTP pentru toate statele UE.

Introducerea procedurii de testare WLTP


WLTP pentru toate statele UE.

Procedura de testare WLTP devine obligatorie pentru toate statele UE, iar alte țări discută introducerea sa la un moment ulterior.

Ciclul WLTP de testare a consumului și emisiilor este valabil din septembrie 2017 pentru toate autovehiculele nou certificate, iar din septembrie 2018 pentru toate autovehiculele nou înmatriculate. Procedura de testare WLTP devine obligatorie pentru toate statele UE, iar alte țări discută introducerea sa la un moment ulterior. Începând din septembrie 2017, procedura de testare WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) va înlocui în etape succesive ciclul de rulare NEDC și va asigura mai multă transparență.

  • Din septembrie 2017

   Din septembrie 2017

   Toate modelele de autoturisme care trebuie nou certificate din punct de vedere al emisiilor, vor fi testate conform procedurii WLTP. În paralel, pentru aceste autovehicule se calculează în continuare și o valoare a consumului conform NEDC, valoare care va fi indicată în toată documentația comercială și în toate celelalte publicații ca mențiune obligatorie din punct de vedere juridic.

   Pentru modelele noi, în cadrul unui test efectuat pe șosea, așa-numitul Real Driving Emission Test (RDE), se controlează în plus și încadrarea în valorile limită Euro 6 pentru oxizii de azot și cantitatea de particule emise, ținând cont de factorii de conformitate.

  • Din septembrie 2018

   Din septembrie 2018

   Întregul portofoliu de autovehicule este certificat conform WLTP. Noile valori WLTP se calculează în mod individual pentru fiecare autovehicul și urmează a fi indicate în documentația comercială și în toate celelalte publicații. Modelele ce urmează a fi scoase din producție vor fi documentate cu consumul conform NEDC.

   În paralel cu WLTP, pentru toate autovehiculele nou înmatriculate se confirmă, printr-un test RDE, faptul că acestea se încadrează în valorile limită Euro 6 privind cantitatea de particule emise, ținând cont de un factor de conformitate.

  • Din septembrie 2019

   Din septembrie 2019

   Pentru toate autovehiculele nou înmatriculate, printr-un test RDE se controlează încadrarea în valorile limită Euro 6 pentru oxizii de azot, ținând cont de un factor de conformitate.

  • Sfârșitul lui 2020

   Sfârșitul lui 2020

   Până la finele anului 2020, pentru toate autovehiculele se vor calcula atât valorile WLTP, cât și cele NEDC. Odată cu certificarea autovehiculului, aceste valori vor fi indicate în paralel în actele autovehiculului. Începând cu 2021, valorile măsurate prin WLTP vor fi singurele valori privind consumul și emisiile pentru toate autoturismele. Autovehiculele second-hand nu sunt afectate, ele păstrându-și valorile NEDC certificate dacă prima înmatriculare a avut loc înainte de 31 august 2017.

  Întrebări frecvente


  Mai aveți întrebări?

  Găsiți răspunsuri la întrebările dumneavoastră legate de WLTP.

  Întrebări frecvente


  Mai aveți întrebări?

  Găsiți răspunsuri la întrebările dumneavoastră legate de WLTP.

  Mercedes-Benz vă răspunde la întrebările legate de WLTP: ce se schimbă și ce înseamnă aceasta pentru clienți?
   • Ce este WLTP?

    Ce este WLTP?

    Acronimul WLTP înseamnă Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicle Test Procedure și este o procedură de testare care determină valorile de consum și emisiile de gaze arse ale unui autovehicul pe un stand de probă cu role. WLTP a fost introdus etapizat de la 1 septembrie 2017 și înlocuiește procedura de testare anterioară, NEDC. WLTP este mai aproape de comportamentul de rulare real, datorită orientării sale dinamice.

    WLTP se distinge prin accelerări considerabil mai puternice și printr-un profil de rulare mult mai dinamic. Viteza maximă a fost ridicată la 131 km/h, iar viteza medie crește la 47 km/h.

    Durata rulării se prelungește cu 10 minute, crește proporția autostrăzilor simulate pe role, iar intervalele de staționare se reduc. Lungimea tronsonului de rulare se dublează, ajungând la 23 km. Punctele de contact sunt calculate în avans, în funcție de autovehicul și grup motopropulsor.

    Toate echipările speciale care influențează aerodinamica, rezistența la rulare sau masa autovehiculului vor fi incluse în evaluare. Consumul de curent electric al funcțiilor de confort are, de asemenea, un impact asupra valorilor de CO2. În prima etapă a WLTP este exceptată numai instalația de climatizare.

    Prin intermediul WLTP se dorește introducerea unui standard obligatoriu la nivel mondial. Statele membre UE se numără printre primele care îl vor aplica. El ajută la compararea consumului de combustibil și a emisiilor de noxe ale autovehiculelor diferiților producători. În plus, standardele permit autorităților să verifice respectarea valorilor-limită legale ale gazelor arse - de la hidrocarburi (HC), la monoxidul de carbon (CO), oxizii de azot (NOx) și până la particule.

   • Ce este WLTC?

    Ce este WLTC?

    Ciclurile de rulare ale WLTP se numesc WLTC – Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Cycle. Pentru diverse modele de autovehicule, în WLTP au fost create trei cicluri de rulare diferite, care țin cont de greutatea specifică respectivă. Majoritatea autoturismelor înmatriculate în UE, care au o greutate specifică de peste 34 kW/t (46 PS/t), aparțin clasei 3 a WLTC.

    Ciclul de testare pentru autovehiculele clasei 3 este alcătuit din patru părți – Low, Medium, High, Extra High. Acestea simulează regimul de rulare în interiorul și în afara localităților, precum și pe drumuri expres și autostrăzi.

   • Ce este NEDC?

    Ce este NEDC?

    Procedura NEDC este ciclul de testare actualmente valabil pentru autoturisme. Primul ciclu de rulare european a intrat în vigoare în 1970, cu scopul de a oferi clienților valori reproductibile pentru efectuarea comparațiilor între producători. În 1992, acesta a fost extins și la traficul rutier din afara orașelor.

    Viteza medie în cadrul NEDC este mică, de doar 34 km/h, la fel și indicațiile de accelerare și viteza maximă de 120 km/h. Componența ciclului nu mai corespunde distribuției medii actuale a diferitelor tipuri de tronsoane de drum.

    Consumul de energie al dotărilor suplimentare și al funcțiilor de confort, cum ar fi instalația de climatizare, radioul sau încălzirea în scaun, nu este inclus în măsurătoare. Acestui aspect i se adaugă parametrii tehnici care favorizează abaterile. În NEDC, tehnologia start-stop are o influență relativ mare, întrucât NEDC are o proporție ridicată a intervalelor de staționare.

    La autovehiculele cu cutii de viteze manuale, nu se ține cont de niciun parametru specific autovehiculului atunci când se determină momentele de schimbare a treptelor. Spre deosebire de rularea în regim real, aceasta poate duce la abateri mari ale consumului. Datorită progresului tehnic continuu, NEDC nu mai este actual și se consideră depășit.

   • Ce este RDE?

    Ce este RDE?

    RDE înseamnă Real Driving Emissions și este un test rutier pentru verificarea emisiilor de noxe. Acestea descriu emisiile autovehiculelor verificate în condiții reale, pe șosea. Până acum, măsurătorile gazelor arse pentru omologarea modelelor aveau loc exclusiv pe standurile de probă. Din martie 2016, emisiile trebuie măsurate și în stare de funcționare reală, într-un cadru definit.

    Cu un aparat PEMS (Portable Emissions Measurement System), se măsoară emisiile de oxizi de azot (NOx) și de monoxid de carbon (CO). Ulterior se determină și emisiile de particule. Nu există un ciclu prestabilit, se conduce și se măsoară în traficul cotidian real, cu respectarea regulilor de circulație. Autovehiculele se deplasează între 90 și 120 minute pe drumuri publice, câte o treime în interiorul localităților, în afara lor și pe autostradă.

    Pentru oraș este prevăzută o viteză medie între 15 și 30 km/h, pe autostradă trebuie testate viteze de 90 și minimum 110, dar nu mai mult de 145 km/h. Temperatura exterioară trebuie să se situeze între 0 și 30 °C, cu instalația de climatizare pornită. Traseul de test nu poate fi situat la o altitudine mai mare de 700 metri peste nivelul mării și poate include o diferență de altitudine de maximum 100 metri.

    Începând cu septembrie 2017, în cadrul RDE trebuie respectate valorile limită Euro 6 ale noxelor în teste rutiere. Acest lucru este valabil într-o primă fază, de la 1 septembrie 2017, doar pentru modelele ce trebuie nou certificate, iar cel târziu de la 1 septembrie 2019 pentru toate modelele.

    Solicitați rezultatele RDE

    Rezultatele RDE ale autovehiculelor Mercedes-Benz, determinate atât de Mercedes-Benz ca producător, cât și de serviciile tehnice independente certificate de autoritățile statului, pot fi solicitate printr-un formular de contact, cu menționarea familiei de teste PEMS a respectivului autovehicul Mercedes-Benz.

    Numărul familiei de teste PEMS a autovehiculului se află pe pagina de start a Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA).

   • WLTP vs. NEDC: ce se schimbă?

    WLTP vs. NEDC: ce se schimbă?

    Spre deosebire de NEDC, ciclul de rulare WLTP durează cu zece minute mai mult și include doar 13% intervale de staționare. Întreaga lungime a ciclului este de 23,5 km - adică mai mult decât dublă față de NEDC, care avea doar 11 km. Ciclul WLTP presupune viteze medii mai mari, de până la 131 km/h, supune autovehiculele unor fluctuații mai mari ale vitezei și are norme de verificare considerabil mai stricte.

    În plus, nu se mai testează ca până acum doar varianta de bază a unui model, ci se ține cont de echipările speciale și suplimentare. Punctele de contact sunt calculate în avans, în funcție de autovehicul și grup motopropulsor. Cutiile de viteze manuale profită de acest calcul individual, comparativ cu punctele de contact prestabilite din cadrul NEDC.

   • Ce se schimbă pentru mine în calitate de client?

    Ce se schimbă pentru mine în calitate de client?

    Introducerea WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) oferă mai multă transparență cu privire la consumul de combustibil. WLTP este benefic pentru clienți, căci oferă criterii de comparație mai realiste pentru valorile de consum și de emisii ale diverselor modele de autovehicule.

    Desigur, condițiile diferite de aplicare afectează și valorile de consum și de CO2: un autovehicul identic din punct de vedere tehnic va avea, prin procedura WLTP, o valoare numeric mai mare a consumului și a emisiilor de CO2 decât avea în cadrul NEDC. Acest lucru se datorează luării în calcul a echipărilor speciale și condițiilor de aplicare mai stricte din noul ciclu.

    În viitor, prin selectarea de echipări speciale, clienții vor putea determina mai precis decât până acum nivelul emisiilor de CO2 ale autovehiculului lor. Pentru claritate și transparență maximă, Mercedes-Benz va urmări activ fazele de introducere a WLTP și își va informa în mod specific distribuitorii și clienții.

    Aceste informări vor include și o nouă formă de afișare raportată la echipări: de la modelul cu cel mai mic necesar de energie, până la versiunea cu cel mai mare necesar de energie. Numeric, domeniul se va întinde de la „WLTP Low“ (echipare specială minimă) până la „WLTP High“ (echipare specială maximă).