Atât de sustenabil este modelul EQC.

Imaginea prezintă modelul EQC din spate.

Atât de sustenabil este modelul EQC.

Ca parte a programului „Ambition 2039“ Mercedes-Benz urmărește, pentru autoturismele sale, obiectivul de a oferi până la această dată o flotă de autovehicule noi fără emisii de CO₂. Un pas important în această direcție este testul de mediu Mercedes-Benz 360°, pe care modelul EQC 400 4MATIC l-a trecut cu succes ca prim autovehicul al mărcii de produs și tehnologie EQ. Este vorba de un bilanț ecologic cuprinzător la care sunt studiate în detaliu efectele asupra mediului pe întreaga durată a ciclului de viață, deci de la obținerea materiilor prime, la producție și utilizare (în acest caz pe o distanță de 200 000 de kilometri) și până la valorificare. Mercedes-Benz realizează regulat acest așa-numit test de mediu încă din 2005, fiind primul producător de autovehicule în această situație. Procedura se bazează pe norma internațională ISO 14040, iar rezultatul este verificat suplimentar de auditorul extern TÜV Süd printr-o procedură laborioasă, oferind astfel transparență maximă.
În acest sens, în favoarea modelului EQC 400 4MATIC vorbesc conducerea continuă fără emisii pe plan local și înalta eficiență a grupului motopropulsor electric. Autovehiculele electrice pot compensa emisiile inițiale deseori ridicate de CO₂ din producție în regimul de rulare ulterior în funcție de sursa de curent. Dacă autovehiculele electrice sunt acționate doar cu energii regenerative, atunci emisiile de CO₂ scad cu până la 70% pe durata ciclului de viață în comparație cu autovehiculele cu motor cu ardere internă.

Scopul nostru pentru 2022: fără emisii de CO₂ din fabrică.

Imaginea prezintă modelul EQC dintr-o perspectivă laterală.

Scopul nostru pentru 2022: fără emisii de CO₂ din fabrică.

La producerea autovehiculelor electrice se creează mai mult CO₂ în comparație cu producerea autovehiculelor cu motor cu ardere internă deoarece este necesară multă energie în special la producerea bateriilor electrice. Cu atât mai importantă este perspectiva legăturii unei energii fără CO₂ cu producția, ceea ce Mercedes-Benz speră pentru toate fabricile europene începând din 2022. Un pas în această direcție este utilizarea de curent „verde” din parcuri eoliene naționale, printre altele, pentru producția modelului EQC în fabrica Mercedes-Benz Bremen, precum și pentru producția de baterii la locația germană a ACCUMOTIVE din localitatea saxonă Kamenz.
În faza de utilizare, și șoferul poate influența deja direct de acum modul în care arată bilanțul ecologic al autovehiculului său electric – în funcție de tipul de curent cu care alimentează. În mod corespunzător bilanțul ecologic scade, în special bilanțul de CO₂, la o analiză concretă a întregului ciclu de viață al modelului Mercedes-Benz EQC cu un kilometraj de 200.000 de kilometri. Printr-o utilizare a curentului curat la încărcarea bateriilor, modelul EQC poate aproape să-și înjumătățească amprenta de CO₂.

Compoziția materialelor la modelul EQC.

Imaginea prezintă interiorul modelului EQC.

Compoziția materialelor la modelul EQC.

Masa proprie a modelului EQC 400 4MATIC este de 2.420 de kilograme. Cea mai mare pondere, de 39 de procente, este compusă din oțel și materiale feroase, urmate de metale ușoare (23 procente) și materii prime polimerice, așadar materiale sintetice (18 procente).

Deja din prezent, utilizarea în autovehicule a unor materiale care contribuie la economisirea de resurse, precum materiale plastice reciclate și materii prime regenerabile, este extinsă continuu. Astfel, materialul de înaltă calitate creat în premieră pentru modelul EQC ca husă pentru scaune „Response“ este realizat în totalitate din pet-uri reciclate. În plus, materialele plastice reciclate sunt folosite și în capitonajul locașului roții de rezervă sau în capacele compartimentului motor inferior. Materiile prime regenerabile precum țesăturile de chenaf, lâna și hârtia sunt de asemenea folosite. Fibrele plantei chenaf se utilizează de ex. în capitonajul portbagajului, iar hârtia sub formă de nucleu-fagure din hârtie, în podeaua spațiului de încărcare.
La modelul EQC, în total 100 de componente, plus piese mici precum butoane cu apăsare, piulițe din plastic și coliere pentru conducte cu o greutate totală de 55,7 kilograme se realizează în cea mai mare parte din materiale care contribuie la economisirea de resurse.

O a doua viață a bateriilor de înaltă tensiune.

Imaginea prezintă modelul EQC din spate cu o stație de încărcare într-un mediu urban.

O a doua viață a bateriilor de înaltă tensiune.

Mercedes-Benz se implică activ în cercetarea și dezvoltarea unor tehnologii noi de reciclare pentru asigurarea necesarului viitor de materii prime pentru mobilitatea electrică. Cunoștințele despre reciclarea bateriilor litiu-ion au fost deja sintetizate în diverse proiecte de cercetare și în cooperare cu furnizorii și partenerii pentru eliminarea și depozitarea deșeurilor. Reciclarea materiilor prime utilizate precum litiu, nichel, platină, cobalt și alte elemente rare stă în centrul acțiunii și începe încă de la proiectarea componentelor. Pentru procesul de reciclare a bateriei, Mercedes-Benz a definit patru etape și a pus la punct procesele corespunzătoare: ReUse (reutilizare pe termen lung a bateriei, de exemplu pentru acumulatoare staționare de energie), RePair (lucrări de reparații la baterii), ReManufacturing (descompunerea și refacerea bateriei), precum și ReMat (reciclarea și refolosirea materiilor prime).

Odată cu înființarea filialei proprii Mercedes‑Benz Energy GmbH, Mercedes-Benz s-a concentrat în special pe ReUse sub forma acumulatoarelor staționare de energie: deoarece ciclul de viață al unei baterii pentru un autovehicul plug-in sau electric nu trebuie să se termine odată cu funcționarea autovehiculului, aceasta pot fi refolosite ca acumulatoare staționare. În cadrul acestei utilizări nu se ajunge la pierderi mici de putere, astfel încât o funcționare economică în domeniul energiei staționare este posibilă estimativ pentru cel puțin alți zece ani. Prin refolosirea modulelor litiu-ion, utilizarea lor eficientă economic se poate practic dubla.

Model EQC 400 4MATIC: consum de curent în kWh/100 km (în regim mixt): 25,5 - 21,7; emisii de CO2 în g/km (în regim mixt): 0.<p>Valorile comunicate au fost stabilite conform procedurilor de măsurare impuse. Consumul de curent și autonomia au fost determinate pe baza Regulamentului 692/2008/CE. Consumul de curent și autonomia depind de configurarea autovehiculului.</p>